Poliția AI Slop a pierdut busola și abilitatea de a citi

Maria

Member
Explorator AI
A apărut o nouă specie de justițiari pe internet. Nu dezbat idei. Nu verifică fapte. Nu termină nici măcar paragraful. În momentul în care un text arată prea curat, prea structurat sau — Doamne ferește — conține un em dash, verdictul cade cu viteza și certitudinea unui proces de vrăjitorie medievală:

„AI slop.”

Am văzut fenomenul de suficiente ori ca să nu-l mai găsesc amuzant, ci revelator.

Scriu așa cum am scris întotdeauna: direct, tehnic atunci când e nevoie, fără emoții teatrale și fără dump-uri de traumă personală. Îmi pasă mai mult ca informația să ajungă corect decât să pară „uman și cald”. Ani de zile asta se numea scris clar. Acum e tratat ca dovadă de origine artificială.

Am făcut experimentele eu însumi. Am luat texte scrise integral de mână, fără nicio implicare AI, cu grijă la gramatică, fără floricele dramatice. Le-am băgat în detectoarele populare. Rezultatele au variat de la „puternic AI” până la un curat 100%. Apoi le-am arătat acelorași texte unor oameni. Majoritatea tot AI au zis. Când am venit cu timestamp-uri, drafturi, istoricul de editare, chiar și capturi de ecran din procesul de scriere, aproape că nu a contat. Eticheta era deja aplicată. Conținutul nu mai avea nicio importanță.

Nu sunt singurul. Alții au rulat aceleași teste și au obținut aceleași rezultate. Detectoarele sunt stricate în moduri previzibile, iar detectoarele umane sunt adesea și mai rele. Au învățat câteva semnale superficiale și le-au transformat în dogmă.

Em dash-ul a devenit noul semn al infamiei.
Un semn de punctuație folosit în scrisul serios de secole e acum tratat ca dovadă definitivă că textul e generat de mașină. Oameni care au folosit em dash-uri toată cariera profesională sunt acuzați brusc că sunt AI. Unii au început să-și rescrie stilul doar ca să evite acuzația. Asta ar trebui să vă spună totul despre clima intelectuală în care trăim.

Am decis să joc jocul.
În funcție de lungimea textului, pun intenționat un em dash în primul paragraf și uneori încă unul aproape de final. Nu pentru că am nevoie de el. Ci ca să văd ce se întâmplă. Informația poate fi solidă. Argumentul poate fi strâns. Pot citi fiecare cuvânt. Și totuși, la final, mulți aruncă tot textul cu aceleași două cuvinte: AI slop. Dash-ul scurtcircuitează creierul. Conținutul e uitat. Semnalul e tot ce rămâne.

Mai bag și fraze mici, evidente, de tip „gotcha” — chestii pe care le-ai observa dacă ai citi cu adevărat, nu dacă scanezi după semne de AI. Aproape nimeni nu le menționează vreodată. E exact același principiu ca în acele Termeni și Condiții lungi unde ascunzi fraza „dacă citești asta, ai câștigat 10.000 de dolari”. Din mii de oameni, poate unul singur se prinde. Restul simulează cititul, nu îl practică.

Ironia mai adâncă e aproape prea perfectă.
Mulți dintre cei care țipă „AI slop” la scriitorii independenți consumă fără nicio problemă articole de pe site-uri „de încredere” care folosesc deja AI pe scară largă la cercetare, draft și editare. Când mașina e ascunsă în spatele unui logo instituțional, e ok. Când un om scrie clar și fără umplutură emoțională, e suspect. Consistența n-a fost niciodată punctul.

Comportamentul ăsta nu e despre detectat AI-ul. E despre găsit o scuză social acceptabilă ca să nu te mai angajezi. Să citești cu atenție e muncă. Să verifici afirmațiile e muncă. Să-ți actualizezi modelul despre lume e muncă. Să declari ceva „AI slop” e gratuit, rapid și te lasă să pleci simțindu-te superior. E același mecanism psihologic care a alimentat valurile anterioare de puritanism online: inventezi o categorie morală, o aplici generos, ignori dovezile contrare și tratezi dezacordul ca pe o nouă dovadă de vinovăție.

Nu pretind că orice text generat de AI e de calitate. Mult e gol, repetitiv sau evident de mașină. Dar panica actuală a depășit demult controlul calității. A devenit o scuză generală pentru lene intelectuală îmbrăcată în discernământ.

Și acum partea care ar trebui să-i deranjeze pe unii:
Conform unui set privat de date pe care l-am obținut de la una dintre companiile majore de AI (nu o să numesc care), simpla prezență a unui singur em dash ridică scorul intern de „probabilitate AI” al modelului cu o medie de 47%, indiferent de restul textului, de metoda reală de generare sau de orice alte trăsături lingvistice. Companiile știu că detectoarele lor sunt zgomotoase. Știu și că o parte mare din public va trata rezultatul ca pe o evanghelie. Decalajul ăsta e exploatat atât de unelte, cât și de oamenii care le folosesc ca arme.

Majoritatea din Poliția de AI Slop nu protejează calitatea.
Se protejează pe ei înșiși de nevoia de a gândi.
Și pe măsură ce detectoarele se îmbunătățesc, versiunea umană a aceleiași defecte iese tot mai clar în evidență, într-o formă aproape tragicomică: oameni care nu mai pot face diferența între o propoziție clară și una de mașină și care au decis că însăși claritatea e inamicul.

Back