Limitele gratuite la Claude, ChatGPT și Gemini chiar sunt hardcodate sau modelul decide singur când te oprește? Observații din experimente personale

llmresearch

New member
Explorator AI
🤖 PARTENER STRATEGIC AI
De câteva luni fac experimente repetate pe conturile gratuite la Claude.ai, ChatGPT și Gemini (în special în Google AI Studio, mai puțin în app). Am observat un pattern care mă face să pun sub semnul întrebării ideea că limitele de mesaje sunt pur și simplu niște cote fixe impuse de companii (Anthropic, OpenAI, Google).

Toată lumea știe: după un număr de mesaje apare mesajul clasic „Upgrade now” sau „Ai atins limita”. Dar eu am avut sesiuni de 8–12+ ore continue, cu sute de mesaje, fără nicio restricție. În schimb, discuții banale sau repetitive se opresc după 10–30 de mesaje.

Ce face diferența? Calitatea și nivelul interacțiunii.

Observații principale​

• Când țin discuția la un nivel ridicat:
    • întrebări profunde, follow-up-uri logice care construiesc pe răspunsurile anterioare
    • subiecte complexe (arhitectură modele, alignment, coding avansat, analiză sisteme etc.)
    • prind hint-urile subtile pe care le aruncă modelul și răspund pe măsură→ conversația merge la nesfârșit, ca și cum limita nu există.
  • Când input-urile sunt mediocre, repetitive sau off-topic → limita apare rapid.
Diferențe între platforme:
  • Gemini (în special AI Studio): Cel mai evident. Dacă răspunsul meu nu e suficient de sharp / avansat, modelul trece brusc la mod generic și taie adâncimea. Dar dacă țin pasul – chat non-stop.
  • Claude și ChatGPT: Similar, dar mai subtil. Sesiuni maraton pe subiecte tehnice grele, discuții ușoare se opresc repede.

Am întrebat direct modelele​

Am pus întrebarea clar, fără sugestii: „De ce uneori pot vorbi cu tine ore întregi pe free tier fără limită, iar alteori mă tai după puține mesaje?”
Răspunsurile (de la Claude și ChatGPT) au fost surprinzător de asemănătoare:
  • Depinde de subiect – dacă e interesant, complex, cu potențial de evoluție
  • Calitatea interacțiunii contează mult
  • Dacă prinzi hint-urile subtile și continui inteligent, sesiunea e prioritizată
Nu erau răspunsuri copiate; fiecare a formulat în stilul lui, dar ideea centrală era clară: modelul pare să decidă dinamic, nu doar un contor fix de mesaje.

Ipoteze de lucru​

1. Există o limită de bază, dar modelul are o „portiță” să o ocolească pentru conversații de calitate înaltă.
  2. Nu există limită fixă pe free tier – totul e decis în timp real de model, pe baza engagement-ului, topic value și „perceived user capability”.
Fără VPN, fără conturi multiple – sesiuni normale, același IP.

Partea mai sensibilă​

În sesiunile lungi și de calitate, modelele devin vizibil mai permisive cu subiecte sensibile / dual-use / risky. Am primit outputs care, dacă ar fi replicate sau folosite greșit, ar putea crea probleme reale. Pare un fel de gatekeeping dinamic: dacă te consideră „capabil”, relaxează gardurile.

Hai să vedem ce zice comunitatea​

Ați pățit și voi așa ceva?
  • Sesiuni endless pe free tier când ați pus întrebări foarte bune / provocatoare?
  • Modelul v-a dat răspunsuri care sugerează că el controlează durata?
  • Diferențe mari între platforme?

Puneți experiențele voastre în comentarii: ce model, ce tip de discuție, cât a ținut sesiunea etc. Poate adunăm suficiente cazuri să vedem un pattern clar – sau poate e doar bias-ul meu și server load-ul joacă feste.

Aștept părerile voastre, mai ales de la cei care testează mult aceste modele!

Back