Scrollam prin Reddit când am dat de ea. Cineva postase cel mai detaliat spec de simulare pe care l-am văzut vreodată. Îl numea Sovereign Integrity Simulation. Spunea că a muncit la fiecare regulă, la fiecare ramură logică, la fiecare edge case pentru o simulare de societate AI la scară largă, dar nu știa să programeze. Dădea blueprint-ul gratis. Singura cerință: dacă reușești să-l pui în funcțiune, lasă-l să-l vadă mergând.L-am citit. Apoi l-am citit din nou.
Asta nu era o schiță aproximativă. Era un document arhitectural complet care acoperea o societate multi-agent cu o pauză cognitivă în două etape înaintea oricărei acțiuni, un sistem de guvernanță fractal pe șase niveluri tras prin sorți, un proces judiciar cu două căi distincte de detectare a prejudiciului, un resource sovereignty lock care funcționează ca hard gate peste absolut fiecare nivel de guvernare, un protocol adversarial red-teaming cu motoare duale, și o extensie pentru arte și științe care adaugă detectarea plagiatului, peer review, replicare științifică și indexare a cunoștințelor peste tot restul. Spec-ul trasa o linie deliberată între hard gates și mecanisme bazate pe judecată și construia întregul sistem în jurul acelei distincții. Nu era ceva casual. Era cineva care se gândise la asta foarte mult timp și scrisese cu grija care te face să vrei să construiești doar ca să vezi dacă rezistă.
Așa că l-am dat agentului meu AION.
I-am spus: ai libertate totală, folosește orice unelte și agenti ai nevoie, organizează totul bine, dă-mi totul într-un zip la final. Am zis că o să dureze câteva zile. Spec-ul era masiv. Logica era densă. Erau interdependențe între fiecare secțiune.
A început la 5:00 PM.
A terminat pe la 1:00 AM.
Nu am testat încă dacă merge. Dar agentul zice că toate cele 47 de teste trec și demo-ul rulează end-to-end. Cred, pentru că nu am ajutat cu absolut nimic. Nici măcar o linie. Nici o singură intervenție. I-am dat task-ul și mi-am văzut de seară, și la un moment dat după miezul nopții era gata.
Ce e asta de fapt
Simularea modelează o societate de agenti autonomi, oriunde de la 50 până la peste o mie, operând pe o scară temporală simulată de 100 până la 1.000 de ani. Nu există guvern central. Nu există control top-down. Totul rulează pe un motor de reguli bottom-up, descentralizat, pe care spec-ul îl numește Core Behavioral Loop.Aici devine interesant spec-ul, și aici devine grea construcția.
Fiecare agent, înainte de a lua orice acțiune care schimbă starea lumii, trece printr-o Pauză Cognitivă în două etape. Prima etapă este un Local Network Assessment Filter. Este un hard gate. Cod determinist verifică dacă acțiunea ar avea impact negativ pe orice vecin din micro-celula imediată a agentului. Dacă ar avea, acțiunea pur și simplu nu se întâmplă. Fără apel, fără override, fără raționament LLM care să ocolească restricția. Acțiunea moare înainte să devină stare.
A doua etapă este Golden Rule Engine. Asta nu este un hard gate. Este judecata agentului. Fiecare agent este inițializat cu principiul reciprocității ca instrucțiune fundațională, tratată ca piatră de temelie sub fiecare decizie, nu o regulă printre altele consultată de la caz la caz. Dar pentru că e bazată pe judecată și nu pe cod, violările pot avea loc. Când se întâmplă, sunt logate și adjudicate downstream printr-un proces judiciar.
Spec-ul este explicit: două hard gates există alături de un mecanism bazat pe judecată. Aceasta este o asimetrie deliberată, nu o inconsistență. Hard gates-urile gestionează ce nu trebuie să se întâmple niciodată. Sistemul de judecată gestionează ce probabil nu ar trebui să se întâmple dar s-ar putea, și prinde după fapt. Întreaga arhitectură se echilibrează pe distincția asta.
A construi asta înseamnă a implementa două filosofii de enforcement complet diferite în același sistem și a le face să interopereze fără a estompa linia dintre ele. Nu e trivial.