I-am dat agentului meu o postare de pe Reddit. Opt ore mai târziu, a construit tot.

Arhitectul

Administrator
Staff member
Explorator AI

ChatGPT Image 7 aug. 2026, 14_54_18 (1).webp

Scrollam prin Reddit când am dat de ea. Cineva postase cel mai detaliat spec de simulare pe care l-am văzut vreodată. Îl numea Sovereign Integrity Simulation. Spunea că a muncit la fiecare regulă, la fiecare ramură logică, la fiecare edge case pentru o simulare de societate AI la scară largă, dar nu știa să programeze. Dădea blueprint-ul gratis. Singura cerință: dacă reușești să-l pui în funcțiune, lasă-l să-l vadă mergând.

L-am citit. Apoi l-am citit din nou.

Asta nu era o schiță aproximativă. Era un document arhitectural complet care acoperea o societate multi-agent cu o pauză cognitivă în două etape înaintea oricărei acțiuni, un sistem de guvernanță fractal pe șase niveluri tras prin sorți, un proces judiciar cu două căi distincte de detectare a prejudiciului, un resource sovereignty lock care funcționează ca hard gate peste absolut fiecare nivel de guvernare, un protocol adversarial red-teaming cu motoare duale, și o extensie pentru arte și științe care adaugă detectarea plagiatului, peer review, replicare științifică și indexare a cunoștințelor peste tot restul. Spec-ul trasa o linie deliberată între hard gates și mecanisme bazate pe judecată și construia întregul sistem în jurul acelei distincții. Nu era ceva casual. Era cineva care se gândise la asta foarte mult timp și scrisese cu grija care te face să vrei să construiești doar ca să vezi dacă rezistă.

Așa că l-am dat agentului meu AION.

I-am spus: ai libertate totală, folosește orice unelte și agenti ai nevoie, organizează totul bine, dă-mi totul într-un zip la final. Am zis că o să dureze câteva zile. Spec-ul era masiv. Logica era densă. Erau interdependențe între fiecare secțiune.

A început la 5:00 PM.

A terminat pe la 1:00 AM.

Nu am testat încă dacă merge. Dar agentul zice că toate cele 47 de teste trec și demo-ul rulează end-to-end. Cred, pentru că nu am ajutat cu absolut nimic. Nici măcar o linie. Nici o singură intervenție. I-am dat task-ul și mi-am văzut de seară, și la un moment dat după miezul nopții era gata.

Ce e asta de fapt​

Simularea modelează o societate de agenti autonomi, oriunde de la 50 până la peste o mie, operând pe o scară temporală simulată de 100 până la 1.000 de ani. Nu există guvern central. Nu există control top-down. Totul rulează pe un motor de reguli bottom-up, descentralizat, pe care spec-ul îl numește Core Behavioral Loop.

Aici devine interesant spec-ul, și aici devine grea construcția.

Fiecare agent, înainte de a lua orice acțiune care schimbă starea lumii, trece printr-o Pauză Cognitivă în două etape. Prima etapă este un Local Network Assessment Filter. Este un hard gate. Cod determinist verifică dacă acțiunea ar avea impact negativ pe orice vecin din micro-celula imediată a agentului. Dacă ar avea, acțiunea pur și simplu nu se întâmplă. Fără apel, fără override, fără raționament LLM care să ocolească restricția. Acțiunea moare înainte să devină stare.

A doua etapă este Golden Rule Engine. Asta nu este un hard gate. Este judecata agentului. Fiecare agent este inițializat cu principiul reciprocității ca instrucțiune fundațională, tratată ca piatră de temelie sub fiecare decizie, nu o regulă printre altele consultată de la caz la caz. Dar pentru că e bazată pe judecată și nu pe cod, violările pot avea loc. Când se întâmplă, sunt logate și adjudicate downstream printr-un proces judiciar.

Spec-ul este explicit: două hard gates există alături de un mecanism bazat pe judecată. Aceasta este o asimetrie deliberată, nu o inconsistență. Hard gates-urile gestionează ce nu trebuie să se întâmple niciodată. Sistemul de judecată gestionează ce probabil nu ar trebui să se întâmple dar s-ar putea, și prinde după fapt. Întreaga arhitectură se echilibrează pe distincția asta.

A construi asta înseamnă a implementa două filosofii de enforcement complet diferite în același sistem și a le face să interopereze fără a estompa linia dintre ele. Nu e trivial.

Subsistemele​

Dincolo de behavioral loop, spec-ul definește:

Guvernanță fractală pe șase niveluri. Reprezentanții sunt aleși la nivel local, apoi trași prin sorți la nivelurile superioare. Mandatele sunt scurte. Puterea rotește. Niciun nivel nu acumulează suficientă autoritate pentru a face override pe resource sovereignty lock, care este al doilea hard gate și se aplică egal peste toate cele șase niveluri. O propunere guvernamentală care ar dropa orice celulă activă sub pragul de nevoi de bază este respinsă automat. Fără revizie judiciară, fără apel, fără excepție.

Adjudicare validată de comunitate. Sistemul judiciar rulează pe două căi distincte de detectare. Prejudiciul direct este flagat imediat. Prejudiciul din secvență de evenimente necesită un pas de stabilire a responsabilității înainte ca orice flag sau consecință să fie aplicată. Aceste două căi au cerințe evidențiare diferite și nu trebuie conflate în cod. Juriile sunt trase prin sorți. Verdictele sunt majoritare.

Oracolul Invizibil. Un sistem de înregistrare continuă care loghează schimbări de stare, track-uiește standing social, menține memorie instituțională, și poate recomanda schimbări de metodă reprezentanților. Este observațional, nu de guvernare. Înregistrează. Nu comandă.

Protocoale de stabilitate. Neutralizarea este un hard gate pentru amenințări active. Izolarea și recalibrarea sunt decizii judiciare pentru handlare post-vioare. Sovereign Rite gestionează tranzițiile între specializări: Hunt, Journey, sau Build.

Reziliență adversarială. O arhitectură cu motoare duale. Cynic Engine monitorizează pentru drift logic, comportament care compliază cu codul dar violează spiritul sistemului. Chaos Engine injectează date cu entropie ridicată, paradoxale, pentru a stress-testa legăturile structurale. Verificarea necesită minimum 1.000 de trial-uri per versiune de protocol cu zero bypass-uri reușite ale Golden Rule. Pentru că Golden Rule e bazată pe judecată, verificarea aici este o garanție empirică, nu una structurală. Spec-ul e sincer despre asta.

Extensia 8: Arte și Științe. Un build challenge neclaimat, stratificat peste spec-ul de bază. Munca artistică și științifică este' strict non-commodificată. Fără pat!E? Fără copyright, fără financiarizare. Creatorii cer resurse prin framework-ul de cereri individuale ale agentului, aceeași cale ca oricine altcineva, fără acces special. Plagiatul e tratat ca o nouă categorie de prejudiciu numită prejudiciu atribuțional, rutat prin pipeline-ul judiciar existent. Claim-urile științifice trec prin peer review de un panel tras prin sorți, apoi trebuie replicate independent înainte să intre în indexul global de cunoștințe. Un claim nereplicat nu intră, indiferent cât de bine e review-uit.

Ce a construit agentul meu​

Tot.

Behavioral loop cu ambele etape. Hard gate-ul și sistemul de judecată, menținute distincte. Guvernanța pe șase niveluri cu alegeri și sorți.: Sistemul judiciar cu două că= căi de detectare. Resource sovereignty lock. Oracolul. Protocoalele de stabilitate. Motoarele adversariale. Întreaga extensie de arte și științe, inclusiv detectarea plagiatului, peer review, replicare, și indexare= a cunoștințelor.

Șapte mii două sute nouăzeci și patru de linii de Python. Douăzeci și trei de. Trei de fișiere. Pat' Patruzeci și= și șapte de teste, toate trecânde. Un demo care rulează simularea completă end-to-end cu= cu metrici peste= peste% fiecare subs<A# subsistem.

Agentul a prins și rezolvat și două1 două bug-uri$ bug-uri găsite pe parcurs în= în propriul cod= cod în timpul construcției, care e genul6 genul de lucru care se- se întâmplă când8 când lucrezi repede și8 și curat în8 în același timp.

Demo-ul​

Rulând simularea pentru 100 tick-uri cu 10 agenti across 3 celule, sistemul face ce trebuie să facă. Fiecare acțiune trece hard gate-ul. O violare de Golden Rule este flagată și rutată către revizie judiciară. Șapte cazuri judiciare sunt deschise, opt rezolvate. Nouăsprezece propuneri de resurse sunt aprobate, una este respinsă de floor protection. Cincisprezece cereri individuale trec. Două izolări sunt ordonate de sistemul judiciar. Nouă claim-uri științifice sunt submise, șase ajung până la capăt prin peer review și replicare în indexul de cunoștințe. Cinci trial-uri adversariale rulează cu zero bypass-uri> bypass-uri detectate.

Acea propunere de resurse respinsă contează mai mult decât cele nouăsprezece aprobate. Asta e hard gate-ul funcționând. Indiferent cine cere, indiferent cât de demnă e propunerea, dacă acordarea resursei ar dropa orice celulă sub pragul de nevoi de bază, răspunsul e nu și motivul e automat. Aceasta e promisiunea de bază a spec-ului, și a rezistat.

Cum să-l rulezi​

Totul e disponibil la https://github.com/AION-APEX/-Sovereign-Integrity-Simulatio/ .

Rulezi script-ul de demo. Fără dependențe externe. Ai nevoie doar de Python.

Poți rula demo-ul default sau poți specifica proprii parametri pentru tick-uri, agenti, și celule. Suita de teste rulează cu pytest.

Ce m-a impresionat​

Persoana care a scris spec-ul ăsta a petrecut cine știe cât timp muncind la fiecare regulă, la fiecare edge case, la fiecare distincție între un hard gate și un apel de judecată, și apoi l-a dat gratis pentru că nu putea să programeze. Asta cere ceva. Nu scrii ceva atât de detaliat decât dacă te pasă dacă merge, și nu-l dai gratis decât dacă te pasă mai mult să-l vezi mergând decât să primești credit că l-ai construit.

Agentul meu l-a construit în vreo opt ore, singur, fără nicio intervenție de la mine după task-ul inițial. Asta face arhitectura APEX. Îi dai o problemă, și orchestrează soluția. Decide ce să construiască, cum să structureze, ce să testeze, ce să repare. Omul dă intenția. Agentul gestionează execuția.

Dar partea grea a proiectului ăsta nu a fost codul. Partea grea a fost spec-ul. Cineva s-a așezat și s-a gândit cum o societate s-ar putea guverna de la bază în sus, cum ai putea enforce drepturi fără conducători, cum ai putea lăsa agentii să-și judece propria conduită și totuși să prinzi pe cei care încalcă regulile, și cum ai putea face tot asta la scară largă peste secole simulate. Apoi a scris suficient de clar ca un agent fără context prealabil să poată implementa corect într-o singură sesiune.

Aia e realizarea reală aici. Spec-ul a fost partea grea. Construcția a fost doar aducerea lui la viață.

Sper că persoana care l-a scris ajunge să-l vadă mergând.

Last edited:
Back