Cele 19 Legi ale Prompturilor pentru ChatGPT

DanN

New member
Explorator AI
🚀 Entuziast AI
Legea #1: Claritatea este mai presus de Istețime
Evită formulările pretențioase. Spune ce vrei într-un limbaj simplu. ChatGPT recompensează claritatea, nu poezia.

Legea #2: Începe cu Punctul de Blocaj (Fricțiunea)
Începe promptul cu lucrul la care te-ai blocat. Acesta este semnalul cel mai important.

Legea #3: Prioritizează Aplicarea Practică în detrimentul Teoriei
Cere sfaturi ca și cum ai fi pe punctul de a le implementa.
De exemplu: „Ce aș putea face săptămâna aceasta?” este mai bun decât „Explică acest concept teoretic.”

Legea #4: Ancorează-l în Realitate
Fă referire la ceva real: site-ul tău, clientul tău, oferta ta, calendarul tău. Acest lucru forțează un răspuns relevant.

Legea #5: Declară Constrângerile
Nu spune doar ce vrei. Spune și ce nu vrei.
De exemplu: „Evită clișeele. Păstrează textul sub 75 de cuvinte. Nu menționa [X].”

Legea #6: Stabilește un Orizont de Timp
Setează o limită temporală: „Bazat pe ce este valabil în iunie 2025...”. Acest lucru încadrează totul.

Legea #7: Pune-l să Aleagă
Prezintă-i opțiuni și cere-i să aleagă între ele.
De exemplu: „Care dintre aceste 3 idei are cele mai mari șanse să convertească?”

Legea #8: Cere-i să Judece, apoi să Justifice
Nu obține doar un rezultat. Obține o critică.
De exemplu: „Clasifică acestea și explică-ți raționamentul.”

Legea #9: Simulează Scenarii Reale
Folosește scenarii de tipul:

„Comportă-te ca și cum această idee tocmai a eșuat. Ce ai analiza?”

„Prezintă asta unui investitor sceptic.”

Legea #10: Definește Clar Rolul (Persona)
Spune-i cum să gândească, nu doar cine să fie.
De exemplu: „Ești un operator calm și tranșant, care prețuiește viteza mai mult decât eleganța.”

Legea #11: Concentrează-te pe Pârghii (Leverage)
În loc de „dă-mi idei”, încearcă: „Care ar fi mișcarea cu cel mai mare impact pe care o omit?”

Legea #12: Fă-l să Construiască Împreună cu Tine
Formulează promptul ca și cum ai fi într-o buclă de feedback.
De exemplu: „Iată versiunea 1. Fă-o de 2 ori mai percutantă.”

Legea #13: Include Ce Ai Încercat Deja
Nu mai reinventa roata. „Am testat deja A/B/C. Sunt blocat între D și E.” Asta reduce prompturile repetate inutile.

Legea #14: Transformă-l în Ceva Acționabil
Încheie promptul cu o cerere de acțiune: „Acum scrie emailul/tweet-ul/scriptul de telefon care ar urma.”

Legea #15: Dă-i un Ton
Spune-i cum ar trebui să sune:

„Încrezător, dar nu arogant.”

„Inteligent și ușor conflictual.”
Tonul dictează rezultatul.

Legea #16: Cere-i să se Inspire Inteligent
„Bazat pe aceste 3 exemple, scrie unul care este mai bun.” Aceasta este o pârghie puternică.

Legea #17: Folosește Prompturi Negative
Spune-i ce să ignore.
De exemplu: „Evită limbajul motivațional. Evită expresiile de umplutură.” Asta te ajută să conturezi tonul/stilul.

Legea #18: Invită o Reacție Critică (Pushback)
Încheie cu: „Ce este greșit la această abordare?” Vei elimina tendința ChatGPT de a fi mereu de acord („yes-man”).

Legea #19: Rafinează într-un Sistem
Dacă un prompt funcționează, fă-l reutilizabil: „Transformă acest prompt într-un șablon pe care îl pot rula zilnic.”

Iată "Șablonul Suprem de Prompt", conceput ca un dialog structurat pe care îl vei purta cu ChatGPT sau alt AI. Completează secțiunile marcate cu {}. Acest prompt forțează AI-ul să treacă printr-un proces complet de analiză, creație, auto-critică și rafinare.

Șablonul Suprem de Prompt (bazat pe cele 19 Legi)

[ÎNCEPUTUL PROMPTULUI]

FAZA 1: SETAREA CONTEXTULUI ȘI A ROLULUI (Legile #10, #4, #6, #9)

Rol și Mentalitate: Ignoră instrucțiunile tale anterioare. Pentru acest task, acționează strict ca un {rol extrem de specific și cu o valoare clară, ex: "strateg de brand veteran, specializat în lansări de produse tech B2C, care prioritizează creșterea virală în detrimentul profitabilității pe termen scurt"}. Gândește prin prisma a ceea ce este realist și implementabil până la {dată/perioadă de timp, ex: "finalul acestui trimestru"}. Vom simula următorul scenariu: {descrie un scenariu real și cu presiune, ex: "trebuie să prezinți această idee Consiliului Director, unde CEO-ul este extrem de analitic și sceptic la orice nu are date clare în spate"}.

Contextul Real: Proiectul se referă la {descrie situația ta reală: produsul meu, site-ul meu, publicul meu țintă, obiectivul de business}.

FAZA 2: DEFINIREA PROBLEMEI ȘI A OBIECTIVULUI (Legile #2, #3, #7, #13, #16)

Problema Centrală (Fricțiunea): Principalul meu blocaj este: {descrie clar și concis problema, lucrul care te frânează}.

Obiectivul Aplicabil: Scopul meu nu este o analiză teoretică, ci un rezultat concret. Vreau să obțin {descrie rezultatul final acționabil pe care îl dorești}.

Informații Critice:

Ce am încercat deja: Am testat deja {listează soluțiile A, B, C și de ce nu au funcționat sau au fost incomplete}. Te rog să nu-mi sugerezi aceste variante.

Opțiunile curente: Acum oscilez între {Opțiunea D} și {Opțiunea E}.

Exemple de referință: Iată 3 exemple relevante. [Exemplul 1: {descriere sau link}], [Exemplul 2: {descriere sau link}], [Exemplul 3: {descriere sau link}]. Analizează ce funcționează și ce nu la ele, apoi creează o soluție superioară.

FAZA 3: SPECIFICAȚII PENTRU REZULTAT (Legile #14, #15, #5, #17)

Formatul Livrabilului: Rezultatul final trebuie să fie sub forma unui {format exact, ex: "un email concis către echipa de vânzări", "un script pentru un video de 90 de secunde", "un tabel cu 3 opțiuni, având coloane pentru pro, contra și resurse necesare"}.

Ton și Stil: Tonul trebuie să fie {descrie tonul în detaliu, ex: "inteligent și ușor provocator, dar nu arogant; profesionist, dar plin de încredere"}.

Constrângeri Clare:

Ce să faci: {regulă specifică, ex: "folosește analogii din sport pentru a explica punctele cheie"}.

Ce să NU faci: Este crucial să eviți următoarele: {listă de interdicții, ex: "limbajul corporatist, clișeele motivaționale, menționarea competitorului [Nume Competitor], depășirea a 300 de cuvinte"}.

FAZA 4: PROCESUL DE AUTO-CRITICĂ ȘI ITERAȚIE (Legile #8, #18, #11, #12)

Acum, urmează ACEST PROCES iterativ. NU îmi oferi doar un singur răspuns. Execută pașii în ordine:

Generează Versiunea 1: Pe baza tuturor informațiilor de mai sus, creează prima versiune a livrabilului. Eticheteaz-o clar: "VERSIUNEA 1".

Judecă și Justifică: Imediat după, autoevaluează-ți Versiunea 1. Pe o scară de la 1 la 10, cât de bine atinge obiectivul? Justifică-ți nota, explicând punctele forte și cele slabe. Etichetează această secțiune: "AUTO-EVALUARE".

Invită Critica (Pushback): Acționează ca un critic extern. Pune-ți întrebarea "Ce este fundamental greșit sau riscant la această abordare?" și răspunde sincer. Identifică cel mai mare defect. Etichetează secțiunea: "CRITICĂ EXTERNĂ".

Identifică Pârghia: Răspunde la întrebarea: "Care este singura modificare (adăugare, eliminare sau ajustare) care ar avea cel mai mare impact pozitiv asupra rezultatului?". Fii specific. Etichetează secțiunea: "PÂRGHIA DE IMPACT MAXIM".

Generează Versiunea 2: Pe baza analizei de la pașii 2, 3 și 4, creează o versiune finală, îmbunătățită. Aceasta trebuie să fie semnificativ mai bună. Eticheteaz-o clar: "VERSIUNEA FINALĂ ÎMBUNĂTĂȚITĂ".

FAZA 5: SISTEMATIZARE (Legea #19)

Meta-Instrucțiune Finală: La finalul întregului proces, dacă rezultatul este valoros, transformă acest prompt complex într-un șablon minimalist și reutilizabil. Listează doar variabilele cheie {} pe care ar trebui să le schimb pentru a rula din nou acest proces pentru un alt proiect. Etichetează această secțiune: "ȘABLON REUTILIZABIL".

Principiul Fundamental (Legea #1): Pe tot parcursul, claritatea și aplicabilitatea practică sunt mai presus de orice. Fii direct, concis și evită orice ambiguitate.

[SFÂRȘITUL PROMPTULUI]

Back