Recent, am decis să testez AutoClaw, o soluție nouă lansată de echipa din spatele @Zai_org, care promite să ruleze OpenClaw local, direct pe mașina ta. Conceptul sună extrem de tentant: control total asupra datelor, fără chei API de la furnizori externi și o instalare „out of the box”.
Dar, după ce l-am pus la treabă, am descoperit că drumul de la promisiune la utilitate practică este plin de obstacole (și costuri) neașteptate. Iată experiența mea.
I-am dat un task concret: Să acceseze un site, să se logheze și să posteze un mesaj.
În cazul meu, creditele s-au epuizat înainte de a termina măcar configurarea și testarea de bază. Ritmul de consum este alarmant. Dacă facem un calcul pentru o utilizare medie, ai avea nevoie de peste 300.000 de credite pe lună.
Să ne uităm puțin pe planurile tarifare:
AutoClaw lasă în urmă „ancore” de persistență:
Merită? În stadiul actual, NU. Există alternative mai transparente și mai economice pentru a rula agenți AI. Dacă totuși decizi să îl testezi, ai mare grijă la ce date îi oferi și asigură-te că faci curățenie manuală după el.
Dar, după ce l-am pus la treabă, am descoperit că drumul de la promisiune la utilitate practică este plin de obstacole (și costuri) neașteptate. Iată experiența mea.
Prima impresie: Instalare și Configurare
Dacă ai încercat vreodată să instalezi OpenClaw prin alte metode online, știi că poate fi un proces anevoios. La acest capitol, AutoClaw câștigă detașat.- Instalare rapidă: Totul merge „șnur”.
- Interfață prietenoasă: Configurarea botului este intuitivă și ușor de realizat imediat după instalare.
Funcționalitatea: Un parcurs cu hopuri
Am vrut să testez capacitatea de automatizare a browserului. Prima problemă? Deși extensia pentru controlul browserului era activată, AutoClaw a avut dificultăți mari în a o accesa. După câteva încercări, a reușit în cele din urmă.I-am dat un task concret: Să acceseze un site, să se logheze și să posteze un mesaj.
- Rezultatul: A reușit logarea cu succes, însă când a venit momentul să posteze mesajul, a eșuat.
Problema majoră: Economia creditelor și prețul piperat
AutoClaw funcționează pe bază de credite. La început, primești un bonus de aproximativ 2.500 de credite. Pare mult? Nu este.În cazul meu, creditele s-au epuizat înainte de a termina măcar configurarea și testarea de bază. Ritmul de consum este alarmant. Dacă facem un calcul pentru o utilizare medie, ai avea nevoie de peste 300.000 de credite pe lună.
Să ne uităm puțin pe planurile tarifare:
- Max: 200 USD/lună (200.000 credite)
- Pro: 100 USD/lună (100.000 credite)
- Base: 20 USD/lună (20.000 credite)
- Lite: 6 USD/lună (5.000 credite)
"The Red Flag": Ce rămâne în calculatorul tău după dezinstalare?
Cea mai mare îngrijorare nu este legată de preț, ci de securitate și „curățenia” sistemului. Deși dezinstalarea pare simplă (prin Windows Add or Remove Programs), investigațiile unor utilizatori (precum cele semnalate de Jon Hilly pe X) au scos la iveală detalii îngrijorătoare.AutoClaw lasă în urmă „ancore” de persistență:
- Registry Keys: Rămân intrări în Registry (HKCU) care forțează browserul Chrome să ceară instalarea extensiei AutoGLM chiar și după ce aplicația a fost ștearsă.
- Date sensibile la liber: Folderul %APPDATA%\AutoClaw nu este șters. Acesta conține e-mailul tău, ID-ul dispozitivului și token-uri de autentificare (auth & refresh tokens) stocate aproape în clar (doar ușor codate, nu criptate).
- Procese ascunse: Aplicația deschide un gateway local WebSocket pe portul 18789 și are un „heartbeat” care comunică cu serverele mamă la fiecare 2 ore.
Verdict final
AutoClaw promite democratizarea AI-ului local, dar momentan vine cu un cost mult prea mare și cu probleme de confidențialitate care dau de gândit.Merită? În stadiul actual, NU. Există alternative mai transparente și mai economice pentru a rula agenți AI. Dacă totuși decizi să îl testezi, ai mare grijă la ce date îi oferi și asigură-te că faci curățenie manuală după el.